Sól jest potrzebna naszemu organizmowi, jednak powinniśmy ograniczać jej ilość w spożywanych potrawach. Nadmierne ilości tej substancji w diecie powodują zatrzymywanie się wody, obrzęki ciała, szczególnie łydek i wiele innych uciążliwych dolegliwości. Dodatkowo możemy spodziewać się miażdżycy oraz innych chorób cywilizacyjnych.
Jak ograniczyć sól w diecie?
Przede wszystkim wybierajmy produkty z obniżoną zawartością soli. Pewnie nawet nie wiedzieliście, że istnieje masło orzechowe bez soli? Trudno wyobrazić sobie ten przysmak bez słonego smaku. W sklepach znajdziemy naprawdę dużo produktów odpowiednich dla siebie - niesolone surówki, wędliny pozbawione soli. Poza tym nastawmy się na przygotowywanie posiłków w domu, a nie kupowanie gotowych. Jeśli ami upieczemy sobie mięso - będziemy doskonale wiedzieli, ile białych kryształków do niego wrzuciliśmy. Jednak nie jesteśmy w stanie robić niektórych produktów sami. Dlatego zróbmy wyjątki i na przykład masło orzechowe bez soli kupmy w sklepie.